14 Kasım 2007 Çarşamba

ERİŞTE,DOMATES SALÇASI, BİBER SALÇASI, KÖZLENMİŞ BİBER TURŞUSU, ETKİNLİK GELENEKSEL KIŞ HAZIRLIKLARI YE#28


Merhabalar;
Etkinlik konumuz "kış hazırlıkları" ve etkinlik sahibesi "mahsun prenses"... Kolaylıklar diliyorum kendisine...
Bu ay kevgirden bayağı faydalandım. Eee tariflerime geçeyim derken baktım etkinlik konusu, kış hazırlıkları ve bizde bu konuyu Kevgir/Ekim sayısında işlemiştik. Değerlendirmek lazımdı. Aslında, evde çeşit çeşit turşularda var ama bende zerre kadar vakit yok. Akşam olupta yatağa yattığımda, yorgunluğum o zaman ortaya çıkıyor. Bütün kemiklerim sızlıyor. Yok ben dinlenemem ki... Bitmez bende işler.
Ama bazen hayal kurmak süper oluyor. Hafta sonu gelecek. Temizlizliği, yemeği, çamaşırı, yapılacak ne varsa, hepsini benim yerime birileri yapsa ben sıcacık evimde kedi gibi sobanın arkasına kıvrılıp bütün gün bir çay içsem bir bişeyler yesem, bir soda içsem, sonra yine çay yine yemek, yine soda ha ha hepsi ayağıma gelse.
Ya siz beni dürtün ya kalkıpta mutfaktaki yığılı bulaşıkları yıkayayım. Yukarıda saydıklarımı ancak rüyamda görürüm :):):)
Neyse kış hazırlıklarım aslında çok kolay, yeterki yapmaya karar verin herşey süper oluyor. Kendiniz yaptığınız için gönül rahatlığı ile yiyorsunuz.
Tarifler Şöyle;


ERİŞTE:

Malzemeler:
1 çay bardağı süt
2 yumurta
4 su bardağı un
tuz
Hazırlanışı:
1- 1 Çay bardağı süt ve 2 yumurta çırpılır. 4 bardak un yoğurma kabına konur 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Ortası havuz gibi açıp sütlü karışım eklenir,yoğrulur,
2- Hamur iki bezeye ayrılır. Nemli bir bez içinde 1 saat kadar dinlendirilir.
3- Un serpilmiş tezgahta oklava ile yarım cm kalınlığında açılır. Tekrar 1 saat kadar dinlendirilir. Yufkalar istenilen kalınlıkta kesilip tepsiye konur fırında üzeri kızarana kadar kavrulur.



DOMATES SALÇASI:

5 Kilo domates ve tuz.
Domatesleri yıkayıp doğradım. Bir bez torbaya koyup 2 gün suyunu süzdürdüm. Kevgire alıp
bastırarak püre haline getirdim. Yeteri kadar tuzu ilave ettim
Büyük bir tepsiye yayıp üzerini tülbentle örttüm. Kuru ve güneşli bir yere koyarak
karıştırararak suyunu çektirdim. 3-4 gün sürdü. Kavanozlara koyup sakladım.


KÖZLENMİŞ BİBER TURŞUSU:

Hazırlanışı: Ben 5 kilo biber alarak fırında közledim közlenen biberlerin kabukları soydum. saplarını ve çekirdeklerini çıkararak doğradım. 1 Sap maydanozu ayıklayıp yıkadım, tatlı yeşil biberleri iri iri doğradım. 4 baş sarımsak soyup hazırladım ve hesini harmanladım.
üzerine 1 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı tuz, 1 bardak sirke ve 1,5 bardak ayçiçek yağı koyup iyice karıştırdım.


BİBER SALÇASI:

5 Kg Kırmızı Biber,
2 Yemek kaşığı tuz.
Biberlerin çekirdekleri çıkarılarak yıkanır ve süzülür. Robatta püre haline getirilir.
Tepsiye konur yine üstü tülbentle örtülür. Suyunu iyice çektikten sonra tuzu ilave edilir 3-4 gün karıştırılır. Kavanozlara konup saklanır.

19 yorum:

Sevil Altunel dedi ki...

slm esracım
bu kadar yoğunluğun arasında kış hazırlıkları yapmanı çok takdir ettim.tabi yorgun düşersin.hepsi harika ama ben o tuşuya bittim.ellerin dert görmesin sevgiler..

nes-kafe dedi ki...

valla kış hazırlıkları yapanlara hayranım eline sağlık :)
bana köyden anneannem gönderiyor şimdilik. salça tarhana erişte vs :D

Adsız dedi ki...

Esra Merhaba
hepsi birbirinden harika gözüküyor.
Kurduğun hayallerde inşallah günün birinde gerçekleşir =)
Ellerine sağlık.
lezzetavcisi

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

slm canım
kış hazırlığı yapanları çok taktir ediyorum doğrusu ellerine sağlık canım hepsi birbirinden muhteşem olmuş sevgiler

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Bütün bunların evde hazırlandığını bilerek tüketmekde ayrı bir keyif verir insana değil mi. Hepsi birbirinden güzel görüntüler. Ellerinize sağlık. Sevgilerimi bıraktım...

RUŞENCE dedi ki...

Esracım Esracım selam.Hazırlan hayatım haftaya seni oğluma istemeye geliyorum(EGE 8 yaşında)
Valla bu kadar hamarat olduğunu bilmiyordum ellerine sağlık maşallah maşallah...Canım benim şaka bir yana gerçeten tebrik ediyorum valla bravo...Beni sorarsan hala blogspotçu olmaya çalışıyorum bazı şeyleri yapamıyorum.Mesela adresim rusence.blogspot.com ama google a yazdığım zaman adres yok diyor yukarıya adres çubuğuna yazınca sayfam açılıyor biliyorsan yardımcı olur musun...Bu arada seni ve kevgiri ihmal ettim farkındayım ama malum oğlumun düğün telaşı.Telafi edicem çok öpüyorum sevgiyle kal...

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Merhaba Esra,
Etkinlik için bu yazı ve resimler çok iyi olmuş.,Kış hazırlığı diyebileceğimiz tüm tarifler mevcut.Közlenmiş kırmızı biber turşusuna bayıldım.
Ellerine sağlık.
Hayallerinin gerçekleşmesi umuduyla,iyi akşamlar.

Gönül dedi ki...

canikom ellerine sağlıkkkk hepside çok güzel görünüyor....sevgilerimle

Adsız dedi ki...

esracım merhaba ben tarif ve resimleri mail adresine yolladım bak bir olmuşmu öptüm sevgiler
hdidem

Unknown dedi ki...

ellerine saglik canim ne guzel yapmissin kisss gelsin artik yiyecekler hazir.
etkinlik konusu da guzel olmus vaz gecilmezlerimizden kisa hazirlik.receler,tarhana,salca,kurutmaliklar.
mutlaka yapiyoruz birseyler.
kucak dolusu sevgilerimi biraktim.

Adsız dedi ki...

Esra hanım merhaba
Ellerinize sağlık. Ben tariflerinizin dışında size bir şey sormak istiyorum. Tabi cevap vermek isterseniz.Son yazınızdan anladığım kadarıyla hala çalışamaya devam edip ve hafta sonu evinizin işlerini kendiniz yapıyorsunuz.Ve bu arada bu sitedeki tarifleri deneyip resimleyip blogunuzda yayınlayıp ve sorulara da cevap veriyorsunuz. Kusura bakmayın bunların hepsini yapmaya nasıl zaman buluyorsunuz ?Ben 48 yaşındayım 19 yaşında bir kızım ve annemle yaşıyorum. Eşim yok. Yani onunla ilgili bir sorumluluğum da yok:)) Evin günlük işlerini annem yapar. Yani akşamları eve erkek gibi (saat ancak 20.00 gibi)giderim. Ama evdeki erkeğin yapacağı her işi yaparım.Buna matkap işleri dahil :)) Hafta sonları(cts yarım gün çalışıyorum)bir yere gitmezsem kızımla birlikte yemek sitelerinden aldığımız tarifleri deneriz. Ve ben akşam nasıl olur anlamam.Biliyorum çok uzun oldu. Ama eminim benim gibi merak eden arkadaşlar vardır. Bu becerinizi takdirler karşılıyor,size kolaylıklar diliyorum, sevgiler

NiNo dedi ki...

bidenem benim neler neler hazirlamis kiz icin masallah sana :) ellerine saglik nefis gorunuyor hepside harika tasarilarin devam ediyor gordugum gibi ellerine saglik sekercim

Adsız dedi ki...

Merhabalar..
Uzuzn süredir uğrayamamıştım.. Neler neler döktürmüşsün maşallah.. her biri birbirinden lezzetli görünüyor.. kış hazırlıklarının hazırlışına,görüntüsüne ve renklerine de bayıldım.. ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

iyi aksamlar kis hazirligin bitirmisiniz hepsi öyle güzel görünüyorki tipki tablo gibi,hele o biber salcasinin rengine bayildim eline saglik

MİNELİ dedi ki...

Bu kadar yoğunluğa rağmen ne kadar zevkle hazırlanıyor herşey değilmi.Sizi gerçekten tebrik ederim ben bu sene fazla bir şey hazırlayamadım.Yaptıklarınıza bayıldım ellerinize sağlık sevgilerimle.

lezzetlilerim dedi ki...

Esracımellerin dert görmesin emi!
Canım ne güzel banerler yapıyorsun. Bende istesem ayıp olur mu? Ben hiç anlamıyorum bu işten çünkü... sevgiler canım

Adsız dedi ki...

Zitemi ziyaret ettiğiniz için teşekkürler. Linkinizi siteme ekledim.

Adsız dedi ki...

selam.. közlenmiş kırmızı bibere bayılırım..kış için hazırlık tamam ..güle güle yiyin canım...

yemek dedi ki...

Esra, ellerin dert görmesin. Az önce Zerrine evde salça yapmak zor artık zazmıştım.:) Bak utandım, yapan da varmış diye.
Özellikle salçaların harika görünüyor.